vrijdag 10 december 2010

Terriers

Hank en Britt zijn twee privé detectives (zonder licentie) die belanden in een omvangrijke landroof zaak. Ondertussen lossen ze ook andere zaken op en proberen het gevaar en verantwoordelijkheid te ontwijken.



Terriers is een rare serie. Alleen al de theme waarmee de serie begint. Een aanstekelijk en komsich nummer van Robert Duncan, die ook de componist is voor de serie. Bekijk de uitgebreide versie:



De eerste aflevering van Terriers wist ik nog niet wat ik ervan moest vinden. Was het nou comedy, misdaad of een thriller. Op sommige momenten was een big smile niet te onderdrukken en soms zat je op het puntje van je stoel. De eerste aflevering is een beetje sloom en je denkt te maken te hebben met een soort Monk waarin in elke aflevering een mysterie is opgelost.

Dat blijkt dus niet zo te zijn. Het is een pakkende, spannende serie waarin het grotere mysterie steeds verder ontrafeld wordt. Aan de andere kant is het ook geen heel groot mysterie. Je begint al gauw door te hebben hoe het zit. Het is dan ook verfrissend om een serie te zien die spannend is zonder de alom tegenwoordige plot twists te verzinnen. Van die plots die je weer volledig de andere kant opsturen. Nee, deze serie is vrij rechtlijnig als het gaat om de plot.

En toch is deze serie spannend en verslavend. Dat komt omdat de schrijvers geweldig werk hebben afgeleverd. De dialogen zijn scherp en de personages zijn zo, zo echt. Je leeft echt met de personages mee en voelt hun pijn. Ze maken menselijke keuzes en soms zijn de keuzes achteraf niet zo slim.




Hank is een alcoholist die niet meer drinkt en Britt een jeugdige hond die af en toe te hard van stapel loopt. Hank is de ervaren ex-agent met kijk op hoe de misdaad in elkaar zit. Hank is een vastbijter (vandaar ook de naam Terriers) die niet snel loslaat. Een zeer goede eigenschap als je detective wilt zijn, maar een hele vervelende als het gaat om persoonlijke relaties. Helemaal als je van nature ook een beetje cynisch en paranoide bent.

Britt is een ex-crimineel met het hart op de goede plek. Hij wil altijd goed doen en verwacht dat eigenlijk van anderen. Hij weet dan ook niet om te gaan met onrecht als hij vindt dat het hem aangedaan is.

De serie speelt zich af in Ocean Beach, California. In Ocean Beach is een consortium bezig om grond te kopen. Wie er achter het consortium zit, wat het doel is van de aankoop en hoever ze gaan om die grond te verkrijgen wordt in de serie verder uiteengezet.

Terriers is helaas geen 2e seizoen gegund. Hoewel de recenties lovend waren, bleven de kijkcijfers achter. De combinatie van drama en soms wat zwartgallige comedy is niet aangeslagen bij het grote publiek. Daarom is het ook grandioos dat de serie op een waardige manier is afgesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten